Wat is een recessie?

Met de dramatische cijfers over de economie van het CBS lijkt Nederland af te koersen op een nieuwe recessie. Wat merkt u ervan en dient u al dan niet binnen uw financiële planning rekening te houden met? Wanneer spreken we eigenlijk van een recessie ? En hoe vaak kwam dit eerder voor ? Hieronder een uitleg via tien vragen.

1. Wanneer is sprake van een recessie ?
Economen spreken van een recessie indien de economische groei in een land of continent twee kwartalen achtereen negatief is.

2. Geldt dit nu voor Nederland ?
Met de krimp van 1,1% die het CBS vanmorgen bekend heeft gemaakt is officiëel nog geen sprake van een recessie. In de eerste twee kwartalen was immers nog sprake van een bescheiden groei van 0,1%.

3. Dus een recessie kan nog afgewend worden ?
Ja, maar die kans lijkt erg klein. Normaal gesproken zal het niet lukken een plotse val van 1,1% om te buigen in een plus. In feite is Nederland daardoor dus al in recessie, al is dat pas officiëel wanneer in februari de cijfers over het vierde kwartaal volgen.

4. Hoe vaak was eerder sprake van een recessie ?
De bekendste recessie was in de jaren dertig van de vorige eeuw, ook wel de Grote Depressie genoemd. Maar ook in 1974-1975 (oliecrisis), en 1980-1982 (hoge tekorten, inflatie en hoge werkloosheid) was sprake van forse krimp. Ook in andere jaren was er soms een paar kwartalen negatieve economische groei, maar de economie herstelde zich daarna weer snel. Na de financiële crisis was in 2008-2009 en 2011 sprake van een recessie.

5. Wat is het verschil tussen een recessie en een depressie ?
Een recessie wordt pas een depressie genoemd indien geen sprake meer is van een conjuntuurschommeling die de groei tijdelijk negatief maakt. bij een depressie is sprake van een veel langer durende recessie, met een krimpende economie

6. Zitten we nu in een depressie ?
Los van de korte opleving in 2009 en 2010 woedt de economische crisis volgend jaar al vijf jaar en lijkt voorlopig ook nog niet voorbij. Daardoor spreken steeds meer economen nu ook van een depressie.

7. Hoe is de huidige crisis ontstaan ?
De huidige recessie is ontstaan door de bankencrisis, die direct werd gevolgd door de enorme schuldenberg in Europa en Noord-Amerika. De financiële wereld is daardoor al jaren van slag.

8. Hoe kan Europa en Nederland uit de recessie komen ?
Na de aanpak van de bankencrisis proberen de EU-landen nu via miljardenbezuinigingen en drastische hervormingen hun economie weer gezond en produktiever te maken.

9. Gaat dat lukken ?
Uiteindelijk zou dat wel moeten, maar waarschijnlijk duurt het nog jaren voordat de economie op gaat pikken. De belastingverhogingen en financiele onzekerheid voor aanhoudende zorgen bij burgers en bedrijven. Pas wanneer het vertrouwen daar herstelt en investeringen en uitgaven weer aantrekken kan de economie weer echt gaan groeien.

10. Hoe groot is het belang van groei in de rest van de wereld ?
Europa en Noord-Amerika zullen zich tegelijk moeten optrekken aan de groei in Azië. Nu ook landen als China minder groei boeken wordt het nog lastiger om uit de crisis te komen. Dat blijkt ook uit de Nederlandse export, een groeimotor die nu ook sputtert.

Bron: Financiële Telegraaf | 15 november 2012
Dit bericht is geplaatst in Beleggen, Financieel met de tags , , . Bookmark de permalink.