Aflossen of niet

Gemiddeld krijg je op een vrij opneembare spaarrekening nog maar 2 procent rente. De inflatie is hoger en daarom leveren we in. Dat blijkt uit gegevens van een vergelijkingssite aangaande spaarrente.

Dus wat kan je het beste met je spaargeld doen? Eerst je schulden aflossen, dat levert het meeste rendement op. Dus ook je hypotheek. De rente is extra laag, maar dat vertaalt zich niet in een lage hypotheekrente. Dus het advies is om het boetevrije deel af te lossen, dat is meestal 10 procent.

Meer aflossen kan misschien ook, banken staan tegenwoordig vaak zelfs meer toe dan 10% boetevrij aflossen op de hypotheek. Je moet je wel realiseren dat je je geld in stenen stopt. Wanneer je een appeltje voor de dorst nodig hebt, kun je het er niet meer uittrekken. Een dergelijke beslissing kan alleen op basis van volledig inzicht worden genomen. Een financiële planning biedt uitkomst!

Een goede oplossing

Voor cliënten voeren wij de regie over ondermeer het financiële spaarplaatje, en richten dit als volgt in: de belastingvrije voet van ongeveer 20.000 euro moet je sowieso in box 3 houden als appeltje voor de dorst. Het vermogen dat je hiernaast overhoudt, wordt belast met 1,2 procent. Daarmee zou je kunnen overwegen om een stuk van je hypotheek af te lossen. Op termijn levert dat veel op.

Een andere optie: stel dat je een familielid hebt dat een hypotheek nodig heeft, maar hier niet voor in aanmerking komt. Dan zou je zelf voor bank kunnen spelen en het geld kunnen uitlenen aan dat familielid. Het voordeel is dat wanneer het geld wordt gebruikt voor aankoop of verbetering van een eigen woning, de rente aftrekbaar is. En die rente is bij jou als lener niet belast. Zo kun je dus extra rendement maken.

Lage rente

Afgelopen jaar daalden de spaarrentes van alle spaarrekeningen flink. Voorlopig lijkt er geen einde te komen aan deze dalingen. En dat terwijl de inflatie in diezelfde tijd enorm opliep. Die was in januari 2,5 procent en in november alweer 2,8 procent. Een simpele optel- en aftreksom laat ons zien dat we in de min eindigen.

 

Dit bericht is geplaatst in Financieel, Fiscaal met de tags , . Bookmark de permalink.