Spaar- en aflossingsvrije hypotheek? Geen paniek!

Voor spaarhypotheken en aflossingsvrije hypotheken dreigt volgens de Organisatie van Financiële Dienstverleners en het Verbond van Verzekeraars een fiscale ramp. Zij slaan alarm en wekken de indruk dat je met spoed er voor moet zorgen dat de spaar-levensverzekering nog snel van een Kapitaal- of Bankspaarverzekering Eigen Woning (KEW of BEW) clausule voorzien moet worden.

Je geniet dan onder voorwaarden in Box 1 een vrijstelling van maximaal 154.000 euro (2012) per partner bij minimaal 20 jaar sparen. Ik zou daar eerst nog maar even goed over nadenken.

Na 1 januari 2013 moeten nieuwe hypothecaire leningen in maximaal 30 jaar in maandelijkse termijnen rechtstreeks aan de bank worden afgelost. Vanaf 2013  kun je geen levensverzekering meer afsluiten met fiscale voordelen voor de aflossing van je lening.

Geen paniek

Geen directe paniek voor houders van bestaande polissen die na september 1999 zijn afgesloten en al of niet verpand zijn aan de hypotheekbank, want je hebt immers een keuze. Wie zijn spaar-levens verzekering in Box 3 laat zitten, betaalt na 1 januari 2013 jaarlijks 1,2 procent over zijn spaarbedrag boven de totale vrijstelling van circa 42.000 euro.

Per 10.000 euro boven die grens gaat je dat jaarlijks 120 euro belasting kosten. Daar heeft een normaal mens een hekel aan. Maar als je méér dan 1,2 procentrendement maakt, houd je er misschien toch, exclusief inflatie, nog iets van over. Bij een rendement van 5 procent blijft er dan genoeg over om jezelf af te vragen of overheveling naar Box 1 wel zo wijs is.

Vrijheid blijheid

Als je blijft zitten waar je zit  (in Box 3) weet je ook zeker, dat je straks zélf gaat bepalen of je op de einddatum je spaarpot besteed aan de aflossing van je hypothecaire lening, of dat je daar in volle vrijheid een totaal andere bestemming aan wilt geven. Misschien omdat je je huis toch gaat verkopen en de restschuld verrekent met de opbrengst. Als je kind gaat trouwen is een leuke bijdrage aan de starterslening voor de aankoop van een woning, of de aflossing van een studieschuld ook best een leuke optie.

Dit soort verzekeringen die tussen 1992 en 2000 zijn afgesloten, hebben sowieso tot september 2029 een extra eigen vrijstelling van respectievelijk 28.134 euro (15 jaar premie betalen) en 123.428 euro euro (20 jaar premie betalen) per partner. Bóven op de vermogensvrijstelling van 21.139 euro (2012) per persoon, die elke burger jaarlijks heeft.

Belang van verzekeraars en adviseurs

Aanbieders van levensverzekeringen zijn bezorgd dat álle lopende spaar-levensverzekeringen uit Box 3 na 1 januari 2013 door de premiebetalers worden opgezegd, als een overstap naar de fiscale voordelen in Box 1 na die datum niet meer mogelijk is. Een overstap vóór 1 januari 2013 naar Box 1 via het aanbrengen van een Kapitaal of Bankspaarrekening Eigen Woning clausule is dan een mooie escape-route en garandeert voortzetting van premiebetaling.

Dat je daarmee ook meteen je bestedingsvrijheid van het eindkapitaal om zeep helpt, moet je dan wél in je achterhoofd houden. Wie met zijn levensverzekering overstapt van Box 3 naar Box 1 met KEW of BEW krijgt een forse fiscale claim aan de broek, als hij daarna het kapitaal aan iets anders besteed dan aan de aflossing van zijn hypotheekschuld.

Je kunt dus ook gewoon doorsparen in Box 3 en 1,2 procent belastingbetaling over de spaarstand boven de 42.500 euro (voor partners in 2012) voor lief nemen. Je kunt je druk maken over dingen die je straks niet meer hebt.  Je kunt ook tevreden zijn met de dingen die je zeker nog wél hebt. Kijk daarbij vooral ook eens naar het historisch rendement op Nederlandse Staatsleningen.

Bron: Telegraaf  | 5 december 2012
Dit bericht is geplaatst in Financieel, Fiscaal met de tags , , . Bookmark de permalink.