Zo kiest u de beste financieel adviseur

Vanaf begin 2013 gaat u door het provisieverbod apart betalen voor financieel advies. Om in het eerste gesprek al te zien of u met een goede adviseur te maken hebt, moet u aan een aantal dingen denken. Een lijstje!

In de oude situatie betaalde u financieel adviseurs via provisie, een kostenopslag verwerkt in de prijs van het product. Zo lang u geen hypotheek of ander financieel product afsloot kon u zo de deur weer uitlopen zonder te betalen en bij een andere adviseur naar binnen stappen. Een werkwijze die GARFIN CONSULT niet hanteerde. Het klantbelang staat tenslotte centraal en niet het product! Derhalve een ander vertrekpunt. De basis is: door inzicht – uitzicht bieden. Vaststellen, behalen en behouden van de gewenste levensstijl zonder voor onverwachte uitkomsten te komen staan. Dat maakt financiële planning tot een doorlopend proces.  

Een gratis kennismaking

Met het provisieverbod (dat 1 januari inging) gaat u vanaf de kennismaking betalen. U kunt nog wel shoppen tussen adviseurs, maar dan betaalt u bij meerdere adviseurs voor gevoerde gesprekken. Het kennismakingsgesprek is in de regel gratis. Hoe kunt u in het eerste gesprek bepalen of u goed zit?

Adviseurs vragen soms uurtarieven of rekenen een totaalprijs voor advies en afsluiten van een product. Een scherp uurtarief klinkt mooi, maar hoeveel uur zal nodig zijn? Bespreek dit met meerdere adviseurs, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Overigens zijn vergelijkingssites ook handig, maar daar bedragen daar zijn slechts indicaties en geven geen duidelijkheid over het benodigde aantal uren. Vraag de adviseur ook hoe hij kan verantwoorden dat hij er dergelijke bedragen voor vraagt.

Check de betrouwbaarheid van een adviseur

Het zou natuurlijk verschrikkelijk zijn als u bij een “crimineel” uitkomt (www.dsi.nl). Dit voorkomen kan door de website van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) te raadplegen. Daar staat of de adviseur een vergunning heeft. Ook is het slim om referenties te vragen en online beoordelingen te zoeken. Vergeet daarbij de deskundigheidseisen niet. 

Wat u mag verwachten van een adviseur

Voordat u gaat betalen is het belangrijk om te weten waar u voor betaalt. Op welke vragen van u kan hij antwoorden geven? Bedenk u dat sommige adviseurs alleen producten adviseren van bepaalde aanbieders. Hypotheekadvies kan bij een bank goedkoper zijn dan bij een onafhankelijk adviseur, maar bij een bank kunt u alleen advies krijgen in producten van de bank zelf.

U kunt veel zelf doen

Adviseurs kunnen u al een eind op weg helpen door belangrijke documenten en gegevens te verzamelen. Als u per uur betaalt, valt het adviestraject misschien wel met enkele uren (dus honderden euro’s) in te korten. Vraag een adviseur dus wat u zelf kunt doen. Betaal niet voor advies dat u niet nodig heeft.

Doorlopend advies via een abonnement

Na het afsluiten van een product kan het handig zijn als de adviseur u op de hoogte houdt van wijzigingen in regelgeving om omstandigheden. Dit doorlopende karakter maakt financiële planning tot een voor u waardevol proces. In de oude situatie betaalde u deze dienstverlening via doorlopende provisie. Nu kunt u bij adviseurs een soort abonnement nemen. Voordat u met een adviseur in zee gaat is het handig om te weten wat hij de komende jaren voor u kan betekenen en tegen welke prijs.

Bron: Financiële Telegraaf | 2 januari 2013

Dit bericht is geplaatst in Cliëntbelang, Financieel, Lifestyle met de tags , , , , . Bookmark de permalink.